top of page

Heinäkuussa 2023 Ristiina muuttuu Vittulajänkäksi, kun Ristiinaan kesäteatteri tekee Mikael Niemen romaaniin perustuvan näytelmän Populäärimusiikkia Vittulajänkältä. Kirja on saanut lukuisia tunnustuksia ja se on ollut pohjoismaissa myyntimenestys. Kirja oli Mikael Niemen läpimurtoteos ja se julkaistiin vuonna 2000. Kirjan nimi herättää kysymyksiä. Vittulajänkä on eräs Pajalan osa, joka sai kutsumanimensä sen lapsirikkauden vuoksi. Populäärimusiikkia Vittulajänkältä elokuvaversio julkaistiin vuonna 2004. 

 

Näytelmä on kahden nuoren, Matin ja Niilan koskettava kasvutarina ja kertomus elämästä pienessä kyläyhteisössä 1960–1970-luvulla. Populäärimusiikkia Vittulajänkältä on hurja, humoristinen ja hillitön näytelmä, jossa musiikki herättää henkiin unelmat jostain suuremmasta. Musiikki tulee poikien elämään Niilan saatua Amerikan serkuiltaan lahjaksi Beatlesin singlen Rock 'n' Roll Music. Tämän levyn kuultuaan he ymmärtävät, että jotain heissä on peruuttamattomasti muuttunut, eikä paluuta entiseen ole. Kouluun tullut uusi musiikinopettaja onnistuu jalostamaan Matissa ja Niilassa piilevät kyvyt bändiksi, ja heidän itseluottamuksensa saa lujitusta.

 

Näytelmässä käsitellään jokaisen ihmisen elämää koskevia asioita; perheitä, ihmissuhteita, työtä, kulttuuria, kuolemaa, avioliittoa sekä elämän monimuotoisuutta lapsuuttaan muistelevan nuoren miehen silmin. Musiikki kuljettaa tarinaa poikien kypsyessä miehiksi, ja lopulta pojat tulevat tienristeykseen. Musiikista tulee ase, jonka avulla taistellaan itsenäisyydestä, vapaudesta ja rakkaudesta. Huipulle pääsee, jos on riittävän rohkea ja noudattaa sydämensä ääntä.

bottom of page